fredag 30. oktober 2015

Boller med krem på en annerledes måte!



Det er gøy å servere tradisjonelt bakverk på en helt ny måte. Denne ukens favoritt oppskrift er fra "Lindas Bakskola" Linda har laget en helt herlig kake med utgangspunkt i boller med krem eller "Semmeltårta" som det heter på svensk. Her i Norge er det nok mest vanlig å servere boller med krem som fastelavnsboller, men laget som kake synes jeg den fortjener å bli servert året rundt. 

Hva synes dere? Er den ikke fin?

Linda lager bakeartikler for magasinet Hembaket og hun har også bloggen Lindas Bakskola. Kan absolutt anbefales, her er det mye å bli inspirert av.

Boller med krem-kake
8-12 porsjoner

25 g gjær
1 ¼ dl fingervarm melk
1 egg
½ dl sukker
En klype salt
½ ts støtt kardemomme
50 g smør, usaltet
4-5 dl hvetemel

1 egg til pensling

Fyll
150 g mandelmasse
2-3 ss melk eller fløte

4-5 dl kremfløte

Pynt
Melis

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melk, varm opp til blandingen er fingervarm. 

Smuldre gjæren i en bolle, tilsett den fingervarme melkeblandingen og rør til gjæren er oppløst. 

Rør inn egg, sukker, salt og kardemomme.

Tilsett mel, litt om gangen. 

Bland alt sammen til en glatt deig og kna det kraftig i et par minutter. 

La deigen heve under et tørkehåndkle i 50-60 min.

Smør kanten av en springform, ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen.

3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen.

Elt deigen godt og form den til en ball. Trykk ballen litt flat slik at den blir like stor som formen. Fjern sidene på springformen. Legg deigen på og skjær den opp som en pizza i åtte eller tolv like store deler. Sett siden av springformen tilbake igjen og la den heve under et tørkehåndkle i ca 30 minutter. 

Forvarm ovnen til 230 grader.

Pensle deigen med sammenpisket egg. Stekes  midt i ovnen i 20-25 minutter. 

Sett den til avkjøling i formen.

5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.

Skjær opp kaken etter mønsteret og skjær av et lokk. Lag et hull i hver del, og ha i mandelmasse som er blandet godt sammen med litt melk eller fløte i hvert hull. 

7. Vispa grädden och bred ut den över hela  bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.

Pisk fløten til krem og fordel den over bunnen. Sett på lokkene.

Dryss med melis før servering.

Du finner den svenske oppskriften og enda mer detaljerte steg for steg-bilder ved å følge denne linken.







Ukens favoritt oppskrift er en liten miniserie hvor jeg velger ut særlig inspirerende oppskrifter, fra mine favoritt matsider, blogger og blader.

6 kommentarer:

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...